Vi tillbringar allt mer tid framför våra skärmar, och en stor del av det liv vi tidigare levde analogt lever vi nu digitalt. Vår kommunikation med myndigheter, kollegor och vänner sker i allt större omfattning sittandes vid datorn eller med mobilen i handen. Världen har blivit mer effektiv, men för en viss kroppsdel har den här digitala omvandlingen medfört en del dåliga nyheter: våra ögon.

Varje minut vi sitter vid skärmen orsakar nämligen slitage på ögonen. Det är bland annat musklerna som finns runt ögonen som ansträngs när vi fokuserar på text och grafik på skärmen. Problemet kan begränsas med regelbundna pauser, men det finns hjälp att få även om du väljer att sitta kvar vid skärmen.

Gult ljus är rätt på kvällen

I Windows går det att justera färgen på det ljus som skärmen avger. Det är vanligtvis ett blåaktigt ljus som passar bra ihop med det omgivande ljuset under dagtid. När det i stället är mörkt ute är det blåaktiga skenet för ansträngande för ögonen och bör ersättas med ett gulaktigt. Oavsett om du använder Windows 10 eller 11 rekommenderar vi därför att du ställer in skärmen på att växla till det gulaktiga ljuset när mörkret faller på.

I den här artikeln visar vi hur du får det att hända automatiskt. Vi visar också hur du får färgerna att framstå som mer dämpade.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.