Ibland känns det som att Windows har sin egen uppfattning om vilka program du ska använda. Du har kanske hämtat och installerat ett förträffligt bildbehandlingsprogram från Fördelszonen, men Windows envisas med att öppna alla dina bilder i programmet Foton som är inbyggt i Windows 10. Det är irriterande för att uttrycka det snällt.

Lyckligtvis kan verktyget Standard-appar i Windows 10 lösa det problemet och låta dig bestämma vilket program som ska göra vilken uppgift – exempelvis öppna länkar till hemsidor, användas för e-post, kartor och mycket mer.

I den här artikeln går vi på djupet med att öppna bildfiler, men det fungerar precis likadant även med de flesta andra typer av filer. Vi visar både hur du väljer ett generellt program för dina bilder och hur du gör för att välja olika program för specifika typer av bildfiler. Det sistnämnda är praktiskt om du exempelvis vill öppna kamerafiler i ett avancerat bildbehandlingsprogram för bearbetning, men ett annat program för andra typer av bildfiler.

Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.