Använder du kommandotolken? Eller har du som jag länge haft en känsla av att det här verktyget är alldeles för komplicerat? Det är lätt att få det intrycket när man öppnar kommandotolken. En blinkande markör på kolsvart bakgrund väntar på dina order. Det är en klassisk situation i filmer när supernörden ska rädda mänskligheten eller skurken på bara några sekunder lyckas slå ut ett helt världstäckande IT-system.

Det är ju inte riktigt så vi andra använder Windows-datorer. Åtminstone inte jag. Kommandotolken är visserligen ett perfekt verktyg för experter. Det är ett verktyg för systemadministratörer och andra som måste lösa komplicerade administrativa uppgifter på datorer och nätverk. Men du kan också använda den. Fast på ett aningen annorlunda sätt. Kommandotolken kommer nämligen också till sin rätt för små konkreta uppgifter, reparationer och kontroller.

Den är ingången till verktyg som inte finns någon annanstans i Windows. Verktyg som kan reparera hårddisken eller filsystemet, jämföra filer och se till så att allt är som det ska vara i hemnätverket. Det enda som behövs är att du skriver in några tecken följt av Retur på tangentbordet. Kommandotolken är för övrigt en gammal slitvarg som varit en del av Windows sedan operativsystemet Windows NT från 1993.

Det är med andra ord ett av verktygen som inte har förändrats mycket. Därför kommer kommandotolken också att fungera exakt på exakt samma sätt, oavsett om den används i Windows 10 eller nya Windows 11.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.