Ibland kanske du använder din dator för att lyssna på en spännande debatt, njuta av ditt favoritalbum med Frank Sinatra eller titta på en spännande film. Oavsett vilket, är för de flesta av oss datorns förmåga att spela upp ljud en nödvändighet. Dessvärre fungerar inte alltid ljudet som det ska. Antingen kanske det inte hörs ett dugg, eller så kan det höras brus och andra missljud. Datorn är extremt lämpad för att åstadkomma ljudproblem som kan driva oss till vansinnets brant, inte minst eftersom det finns så många olika orsaker att det kan vara svårt att veta var man ska börja leta.

Till att börja med kan volymen justeras på en rad olika platser. Volymen kanske är uppskruvad till max i Windows men avstängd i uppspelningsprogrammet i datorn, för att inte tala om volymkontrollen på högtalarna och eventuellt finns det även en volymkontroll på lurarna som är anslutna till högtalarna.

Sedan kan det vara något fel med själva inställningarna i Windows. Plötsligt kanske det dyker upp ett eko som i ett stort rum, oavsett vad du spelar upp, eller att ljudet är borta trots att du har undersökt alla volymkontroller och programinställningar.

Ljudproblem kan med andra ord sabotera hela upplevelsen av att använda datorn. Lyckligtvis går problemen att lösa men kräver, som så ofta annars, att du känner till alternativ och möjliga felorsaker så att du vet vad du kan försöka göra. I den här artikeln visar vi lösningar på vanliga ljudproblem, så att du själv kan ge dig ut på jakt efter orsaken till vad som ställer till det hos dig.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.