Microsoft och Windows får väldigt ofta kritik. Det går nästan inte en dag utan att internet berikas med en artikel om en ny brist i Windows eller att någon vrålar att Microsoft har förstört datorer med en felaktig uppdatering. Kritikerna är ofta högljudda och kräver handling. Det skrivs däremot mycket mindre om alla de lösningar som Microsoft faktiskt utvecklar med förvånansvärd snabbhet:

Varje gång en säkerhetsbrist upptäcks levererar Microsoft en korrigering – även kallad patch – som installeras på datorn. Felkorrigeringshanteringen i Windows Update är avancerat och effektivt, men utgör bara en halvan av Microsofts arbete med att fixa fel som kan uppstå på en Windows-dator. En annan stor del av arbetet handlar om de inbyggda felsökningsverktygen i Windows, som du kan läsa mer om i den här artikeln.

Windows reparerar det mesta

Felsökning är ett effektivt verktyg för att rätta till fel, eftersom det också ställer diagnosen! Din enda uppgift är att ange vilken del av Windows som har problem. Om du till exempel upplever att dina Bluetooth-enheter inte kan ansluta ordentligt till datorn, letar du reda på den del av Windows felsökning som omfattar Bluetooth. Samma logik gäller oavsett om det handlar om skrivaren, mikrofonen, Windows Update eller något helt annat som vållar problem och som du behöver hjälp med. När du väl har valt ett felsökningsverktyg kör operativsystemet en liten guide som oftast resulterar i att Windows upptäcker vad det är som är fel och löser problemet.

Det kan ske genom att installera en saknad drivrutin till skrivaren, rätta till ditt val av mikrofon eller något annat som du aldrig själv skulle ha en jordisk chans att lyckas hitta, men som Windows kan undersöka åt dig. Med andra ord: Alla små verktyg som felsökningen tillhandahåller i Windows inställningar kan både diagnostisera och bota din dator. Det går inte att få så mycket mer av en superlösning från Microsoft.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.