Skrivbordet i Windows känner alla pc-användare till. Här samlas det filer, mappar och genvägar till allsköns program. Men, vet du att det går att ha flera skrivbord i Windows? Även om du känner till det är det inte så många som använder funktionen, men det finns fördelar.

Det är något av en vanesak att arbeta med flera skrivbord. Det tar några dagar innan förvirringen släpper och det här blir en fin hjälp i Windows. Ge skrivborden en chans, du kanske gillar det!

Vad innebär då ett extra skrivbord i praktiken? Ytterligare ett eller flera skrivbord i Windows kan nog bäst liknas vid att ha flera anslagstavlor för fönster i Windows. Tanken är att det ska bli lättare att hålla kontroll över det sammelsurium av öppna fönster ovanpå varandra som gärna uppstår i Windows.

När du skapar ett nytt skrivbord innehåller det allt som ligger på originalskrivbordet, men utan de öppna fönstren. Alla ikoner ligger där, men de täcks inte av några fönster. Startar du nya program eller ett nytt webbläsarfönster påverkar de inte de fönster som visas på originalskrivbordet. Detta är användbart om du till exempel vill separera jobb från privata saker – exempelvis en film eller Facebook, eller om du jobbar med flera projekt samtidigt som behöver hållas isär.

Värt att tänka på är att skrivborden rensas när datorn startas om, men de finns kvar med sina namn intakta. Det är alltså fullt möjligt att skapa en återkommande arbetsmiljö i datorn. En annan sak som är värd att poängtera är att Aktivitetsfältet är gemensamt för alla virtuella skrivbord. Om något fästs i Aktivitetsfältet på ett skrivbord kommer objektet att bli tillgängligt på alla skrivbord. Om en genväg i Aktivitetsfältet hör till något som finns på ett annat skrivbord än det aktuella, byter Windows skrivbord automatiskt.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.