Många av datorns mest använda inställningar finns tillgängliga på Windows 10:s inställningsmenyer. Även med kortkommandot Windowstangent + I, som tar dig raka spåret till inställningarna, behöver du dock vanligtvis ytterligare tre till fem klick för att hitta det du söker.

De många nivåerna i Windows inställningar inbjuder inte till att hitta specifika inställningar snabbt. För det första kan det vara svårt att komma ihåg var en inställning finns, som den för att ändra färgtema, ligger begravd. Det är nog få som har den serien med klick inristade i minnet. För det andra tar det ofta helt enkelt för många klick att nå fram, även när du vet vägen. Onödiga klick har länge varit en oönskad del av att leva med Windows.

Ny plats för inställningarna

Många av inställningarna använder du för övrigt inte alls. Just därför kan det löna sig om du sorterar dem och tar fram dina favoriter i ljuset. Följ vår rekommendation: Lägg genvägar till dina vanligaste inställningar på Start-menyn! Det kan du göra med ett enkelt högerklick på en konkret inställning. På Start-menyn kan du samla inställningar i en viss sektion, så att du snabbt kan hitta den nästa gång du behöver den.

Lägg till genvägar på menyn

Som bekant består Start-menyn redan från början av många andra objekt. Ett exempel är genvägspanelerna som tar dig till program. De genvägar som Microsoft valt åt dig är dock sällan de rätta. Därför bör du ägna några minuter åt att lägga till dina programgenvägar till Start-menyn – och ta bort dem du aldrig använder.

Även mappar från Utforskaren är välkomna på din nya Start-meny. På de följande sidorna visar vi hur du lägger till olika genvägar på Startmenyn samt delar in den i sektioner. Då blir den extra överskådlig och innehåller bara det du behöver. Start-knappen blir din genväg till hela datorn, vilket är vad Microsoft hade i åtanke när de lanserade den nya Start-menyn tillsammans med Windows 10 år 2015.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.