När du klickar på Start-knappen eller trycker på Windows-tangenten i Windows 10 öppnas Start-menyn. Den består av en lista över dina program, men också ett stort område med det som kallas för paneler, till exempel Office-paketet, väderleksrapport och Microsoft Store.

För en del användare är Start-menyn ett obeträtt territorium som sällan används till annat än att öppna inställningarna på datorn. Start-menyn kan dock göra livet i Windows 10 betydligt enklare. Om du spenderar lite tid på att ta bort de paneler som du inte behöver och anpassar Start-menyn med program som du faktiskt brukar använda, kan du få nytta av den egentligen mest självklara fördelen.

Snabb tillgång till program

Du kan till exempel lägga in favoritprogram på Start-menyn. Då räcker det att trycka på Windows-tangenten och klicka en gång på panelen för programmet du vill starta, i stället för att leta efter det i olika mappar. Panelerna kan dessutom sorteras in i olika grupper, vilket gör det enkelt att navigera bland de program och mappar som du har lagt till.

Dessutom kan panelernas storlek enkelt justeras så att du kan ge program olika stora paneler. Om du vill kan du möblera om bland panelerna klickar du bara på en panel och drar den med musen till det område där du vill placera den.

Paneler med nya funktioner

Vissa program och appar erbjuder dessutom det som kallas dynamiska paneler. Det är paneler som ändrar innehåll utifrån vad som händer i appen som panelen är kopplad till.

Det kan vara till stor hjälp, eftersom en dynamisk panel är ett utmärkt verktyg för att ta reda på vad som händer i världen omkring dig utan att du behöver starta appen. Nyheter-appens dynamiska panel uppdateras till exempel automatiskt med telegram från nyhetsbyråer, och flera väderappar har en panel som visar aktuellt väder. Om du har lagt till Windows kalenderapp som panel kan den göras dynamisk och visa kommande möten direkt i panelen. På så sätt kan du använda Start-menyn både för att snabbt och enkelt komma åt favoritprogram och för att hålla dig informerad.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.