Det kan vara något av en ökenvandring att bläddra sig igenom mapp efter mapp i Windows och mötas av ändlösa rader av filer och undermappar som är helt omöjliga att skilja åt om det inte vore för deras namn.

Nu finns det ett lika enkelt som effektivt sätt att göra någonting åt den här enformigheten. Med programmet Quick Any2Ico är det extremt enkelt att göra egna ikoner av bilder eller fotografier, och sedan spara dem i Windows och byta ut ikonerna för mappar eller genvägar. Du kan alltså få mappen med bröllopsbilderna att visa en bild av brudparet i stället för den vanliga gula ikonen. På samma sätt kan mappen med semesterbilderna visa ett årtal, en plats eller en bild.

I Windows går det att byta ikoner för mappar och genvägar på skrivbordet. Däremot går det inte att byta ikoner för enskilda filer. De får sina ikoner från respektive program som de hör till och de kan därför inte bytas ut. I övrigt är det bara fantasin som sätter gränserna för hur en ikon i Windows kan se ut.

Till höger ser du tre exempel på hur det kan se ut och här under får du några enkla tips om hur du gör egna smarta ikoner.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.