Det finns många delar av Windows som är mer eller mindre låsta. Så är det till exempel med bakgrunden på skrivbordet, där det bara finns möjlighet att växla mellan olika bilder.

Så har det dock inte alltid varit. I avlidna Windows 98 gick det till exempel att använda html-filer från hemsidor som bakgrund på skrivbordet. Därmed kunde man till exempel njuta av animerade GIF-filer som skrivbordsbakgrund.

Den möjligheten försvann i de nyare versionerna av Windows, troligtvis eftersom den tidens datorer i kombination med sättet som Microsoft hade utvecklat funktionen gjorde det tungt och resurskrävande att ha en rörlig bakgrund på skrivbordet. Vi som provade den då det begav sig minns hur musen kunde hacka medan bakgrundsvideon spelades upp.

Det innebär att du fortfarande – år 2021 och med en modern Windows 10-dator – fortfarande inte har möjlighet att få exakt den bakgrund på ditt skrivbord som du vill ha. Men nu kan du få kontroll över bakgrunderna på skrivbordet igen:

Med programmet Lively Wallpaper kan du infoga hela hemsidor och videofiler från exempelvis YouTube eller din hårddisk på skrivbordet. Det ger en supersnygg effekt, och på en modern dator märks det inte på datorns prestanda att det även visas en animering i bakgrunden.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.