När du startar en ny Windows-dator upptäcker du snabbt att en mängd program redan finns installerade. Programmen är Windows så kallade standardappar, som Microsoft vill att du ska använda för att öppna diverse filer.

Dessa appar, som finns för erbjuda funktioner när operativsystemet är nytt, kan användas för att öppna bilder, texter, musik och videor. Även om det är praktiskt att ha program installerade på en ny dator kan det vara irriterande att Windows vill bestämma så mycket. Det betyder till exempel att foton alltid öppnas med programmet Bilder, och att webbläsaren Edge öppnas varje gång du vill läsa en PDF-fil.

Så här löser du problemet

Även om du redan har installerat ett bättre program för att hantera olika filtyper kommer de ofta fortfarande att öppnas med Windows inbyggda standardappar. Det kan både sinka dig i arbetet och förstöra nöjet med att till exempel visa upp bilder för släkt och vänner. Lyckligtvis finns det en lösning på problemet.

Tack vare inställningarna för standardappar i Windows 10 kan du enkelt ändra vilka program som ska öppna olika filer. På så sätt kan du till exempel göra så att ljudfiler spelas upp med en annan musikspelare än Groove Musik, vilken är standard i Windows 10. Det är inte speciellt svårt att byta, men Windows kan ta över kontrollen även om du har angett ett nytt program som standardprogram.

Ibland händer det nämligen att Windows av någon oförklarlig anledning väljer att återställa ditt val av standardappar och återgå till de gamla standardprogram som du har valt bort. Med programmet Stop Resetting My Apps, som ligger och väntar på dig i Fördelszonen, kan du sätta stopp för Windows egenhet att bestämma över dina standardprogram.

Programmet förhindrar helt enkelt att Windows blandar sig i dina val och du slipper byta standardprogram gång på gång.

Nya standardprogram

Det finns många bra program som med fördel kan användas som nya standardappar. Ett förslag på ny musikspelare är Foobar 2000, som vi har lagt till i Fördelszonen. Vi har faktiskt hittat hela fyra fantastiska alternativ till standardprogram i Windows och naturligtvis hittar du alla i Fördelszonen.

Det handlar bland annat om program som gör det enklare att visa bilder, läsa PDF-filer, spela upp videor och filmer samt spela upp musik. Allt du behöver göra är att hämta programmen från Fördelszonen och installera dem. Därefter sätter du programmen som standardappar i Windows och ser till att de är låsta med Stop Resetting My Apps, så har du fyra nya och förbättrade standardprogram.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.