Förr i tiden behövde du plocka fram en stor diskett från lådan och med hjälp av kommandotolken berätta för datorn att du ville installera ett nytt program. Sedan blev det en CD som placerades i CD-ROM-enheten när programmen skulle installeras. Det var först när internet började breda ut sig som det blev möjligt att hämta programmen direkt till datorn i form av programfiler som det gick att installera direkt. Idag behöver du inte ens hämta och installera programfiler längre, eftersom Microsoft har gjort det ännu enklare och snabbare att installera program på datorn.

Med Microsoft Store blir det enkelt att hämta och installera program med några enkla musklick. Det har faktiskt många fördelar att hämta program i Microsoft Store i stället för att hämta dem på nätet, till exempel från tillverkarnas egna hemsidor och till och med från Fördelszonen.

Därför är Microsoft Store smart

En av fördelarna är att de appar som hämtas i Microsoft Store är testade och kontrollerade av Microsoft. De undersöker alla appar efter virus, malware och en rad andra hot innan de hamnar i Microsoft Store, så att datorn inte riskerar att drabbas av skadlig programvara. En annan fördel är att appar i Microsoft Store uppdateras helt automatiskt.

Du behöver inte tänka på att hämta den senaste versionen av programmen, eftersom de uppdaterar sig på egen hand. Slutligen är det väldigt användbart att alla appar som hämtas automatiskt kopplas till Microsoft-kontot, så att det blir enkelt att hitta och hämta dem igen när du någon gång i framtiden skaffar en ny dator. På så sätt kan du smidigt hålla koll på alla de program och appar som du har betalat för och kan enkelt hämta och installera dem på datorn igen. Du behöver inte heller hålla reda på betalningar och abonnemang i en mängd olika program, i stället finns allting samlat på en och samma plats, nämligen i Microsoft Store.

Ta en titt

Med alla dessa fördelar kan man tro att allt är guld och gröna skogar när du klickar på Microsoft Store-ikonen och går på upptäcktsfärd i Microsofts digitala stormarknad. Det är dock inte hela sanningen. Microsoft Store är fortfarande ett relativt nytt påfund jämfört med exempelvis Apples App Store eller Google Play Butik, och det finns inte tillnärmelsevis lika många program och appar i Microsoft Store.

Många av apparna håller inte heller nödvändigtvis särskilt hög kvalitet. Det är med andra ord långt mellan guldkornen och det krävs en del letande för att hitta de bästa och mest användbara apparna. En bra utgångspunkt är dock de förslag vi har letat reda på till den här artikeln. Här presenterar vi tio utmärkta appar som går att hitta i Microsoft Store. Alla är gratis och lägger till nya, genialiska funktioner i Windows. På kommande sidor visar vi dessutom hur du startar och installerar appar från Microsoft Store, så att du kan vara med även om du aldrig har använt det tidigare.

Microsoft Store finns för både Windows 10 och 11 – så oavsett vilken version du använder kan du vara med.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.