Det sätter stopp för uppdateringar av program och Windows och det kan göra en dator oändligt långsam. Utrymmesbrist på hårddisken kan vara frustrerande, men nu finns det ett enkelt sätt i Windows 10 för att lösa problemet.

I inställningarna för Windows 10 finns det en punkt som heter Lagring. Här går det att se hur mycket plats olika typer av filer tar upp på hårddisken. Det gör det betydligt enklare att hitta utrymmes­tjuvarna när hårddisken börjar bli trång. En titt här avslöjar vad du kan radera för att frigöra utrymme.

I och med förra årets uppdatering av Windows 10 har det tillkommit fler funktioner för att frigöra utrymme. Funktionen Storage Sense bevakar automatiskt Papperskorgen och mappen Hämtade ­filer för att radera de filer som inte har rörts under lång tid. Båda dessa mappar tenderar nämligen att växa oavbrutet eftersom de hela tiden fylls på samtidigt som de sällan töms. I båda fallen kan de flesta filer raderas utan vidare. Hur ofta det ska ske bestämmer du själv. Det kan ske varannan månad, varje dag eller däremellan. Du bestämmer. Och lugn, det finns en inställning som ser till att de aldrig töms.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.