PC-tidningen har inte lösningen på alla problem som du kan råka ut för på datorn, men vi känner till några bra och allmängiltiga knep som har visat sig fungera om och om igen. Egentligen är det inte så mycket våra knep som löser problemen, utan det är Microsoft som är den verkliga mirakelmakaren.

Företaget som har gjort operativsystemet sitter föga förvånande på djupa kunskaper om årtioenden av problem som kan drabba Windows. Elaka tungor kanske till och med påstår att det är Microsoft själva som står bakom de flesta. Faktum är att Windows 10 och 11 erbjuder en betydande arsenal av reparationer och förbättringar som du kan genomföra på egen hand, och som löser en lång rad olika problem. Ett klassiskt exempel är Windows nätverksåterställning, som vi tar upp i den här artikeln.

Fungerar förbluffande ofta

PC-tidningen får ofta frågor om just nätverk från er läsare, och frågorna kan handla om precis vad som helst: Ibland handlar det om en långsam internetanslutning som kanske till och med har försvunnit helt. Ibland misstänker ni er internetleverantör, ibland kan det vara grannens trådlösa nätverk som orsakar problemen.

Även om frågorna är väldigt olika är vårt svar ofta detsamma, och det låter så här: Om du har problem med nätverket kan du nog lösa det med en nätverksåterställning. Nio gånger av tio är det den rätta medicinen för din router och dator. Att genomföra en återställning låter som en brutal operation är den i själva verket enkel att utföra. En återställning innebär i praktiken att drivrutinen, som är det program som styr nätverket på datorn, raderas och återinstalleras i en ren och ursprunglig form utan de extra inställningar som Windows med tiden vanligtvis har lagt till.

En återställning har med andra ord effekten att allt onödigt tas bort. Det brukar också innebära att de problem du har upplevt med nätverket inte längre finns kvar när du startar om datorn efter återställningen. Återställningen har dock också en olycklig sidoeffekt: Lösenorden som Windows annars kommer ihåg åt dig raderas. Efter återställningen kommer du därför inte längre att automatiskt bli inloggad på ditt trådlösa nätverk, och inte heller på andra nätverk som du använder då och då. Därför är det en bra idé att kontrollera lösenorden innan du genomför återställningen. Vi hjälper dig med det också.

Fler superlösningar på väg

Den här guiden till hur du gör en återställning av nätverket i Windows är den första i raden av ”superlösningar i Windows”. Du kan nämligen se fram emot fler avsnitt i den här serien som vi presenterar i följande nummer av tidningen. Snart har du samlat på dig en hel arsenal med mirakellösningar för olika datorproblem, lösningar som du kan återvända till om datorn ger dig problem i framtiden.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.