Om du har använt Windows länge, har du säkert hört talas om felsäkert läge. Det är en funktion som går hela vägen tillbaka till Windows 95, men som aldrig har varit så väl dold som i Windows 10. Det förändrar dock inte att det är ett fantastiskt verktyg som kan vara den sista chansen för att lösa omfattande fel utan att behöva återställa eller installera om operativsystemet.

När Windows startas i felsäkert läge läser operativsystemet bara in de absolut nödvändiga drivrutinerna, programmen och funktionerna för att alls kunna starta. Övriga program och utrustning kommer inte att starta, och därmed undviks att ett installerat program, en trasig drivrutin eller ett virus hindrar Windows från att starta eller stoppar dig när du försöker göra en virussökning.

Efter att Windows 10 lanserades har moderna datorers grundläggande operativsystem, BIOS, er-satts av det nyare och smartare UEFI-systemet. Det möjliggör bland annat en snabbare uppstart genom att helt enkelt hoppa över en del av datorns grundläggande tester. Därför introducerade Microsoft med Windows 10 en så kallad “fast boot”, för att få Windows att starta ännu snabbare än tidigare. Dessvärre betydde det även att det vanliga sättet att öppna felsäkert läge – att trycka på F8 när datorn startade – fick stryka på foten.

Lyckligtvis finns det andra sätt att komma in i felsäkert läge, och du kommer att kunna läsa om dem här. Vi rekommenderar att du försöker med de enkla metoderna först. Om de inte fungerar kan du fortsätta att läsa och testa de mer avancerade metoderna. När du till slut kan starta Windows 10 i felsäkert läge, är du redo att börja reparera det som gör att Windows inte fungerar, exempelvis virus som blockerar vanliga virussökningar, trasiga drivrutiner eller inkompatibla program.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.