Det är inte bra för nattsömnen att spendera lång tid framför en skärm precis innan du ska sova. Ofta är det dock nödvändigt att få arbetet klart på datorn innan du kryper till kojs, och då är det skönt att kunna dämpa skärmens ljus så att ögonen ansträngs så lite som möjligt.

Det kan du göra genom att skruva ner ljusstyrkan helt, men också gå steget längre och använda verktyget WindowTop som kan göra fönstren i datorn mörka.

Det fungerar som ”dark mode”, vilket dyker upp i allt fler appar på telefoner och surfplattor: Det ljusa användargränssnittet byts ut mot ett mörkt som är mer behagligt att använda när mörkret faller. I WindowTop finns totalt fyra verktyg, varav mörkt läge är ett av dem.

Rent praktiskt går programmet in och byter färgerna i ett specifikt fönster. Om du till exempel är inne på en hemsida med vit bakgrund och svart text, till exempel www.pctidningen.se, blir bakgrunden istället svart och texten vit när du aktiverar funktionen.

Det är väldigt praktiskt om du till exempel måste läsa igenom en längre text innan du går och lägger dig. WindowTop lägger sig i meddelandefältet i Aktivitetsfältet och här kan du med ett högerklick välja att programmet ska starta tillsammans med Windows. När du sedan vill använda det för du bara musen till toppen av ett fönster. Då öppnas automatiskt en liten meny där du får tillgång till programmets fyra funktioner.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.