Vanligtvis brukar vi rekommendera olika verktyg och inställningar när datorn inte fungerar som den ska, men det kan uppstå situationer där inte ens de bästa verktygen räcker till. Det kan hända att Windows 10 inte lyckas göra uppdateringar, så att du blir sittande med en gammal version av operativsystemet, eller att systemfel gör att datorns uppstart avbryts och den startar om i en oändlig loop.

Vid sådana tillfällen finns det bara en utväg: Förflytta operativsystemet till den första dagen som du började använda det. Detta kan göras på två sätt: Det snabba sättet är att återställa datorn – en funktion som du kanske känner igen från din telefon. Det betyder att alla program och inställningar raderas så att du får en helt ren version av Windows 10.

Att återställa datorn är dock inte någon garanti för att felen försvinner, eftersom Windows använder samma systemfiler som tidigare. Om du verkligen vill få bukt med ett problemfyllt Windows är det säkraste sättet att installera om hela systemet.

Att installera om Windows 10 låter besvärligare än vad det egentligen är. Den senaste versionen av Windows 10 kan hämtas på internet och sparas på ett usb-minne, och när datorn startar från usb-minnet körs installationsprogrammet. Det enda men desto viktigare du behöver göra på förhand är att säkerhetskopiera alla värdefulla filer som du inte vill förlora.

Datorn behöver dock inte dras med fel för att den ska må bra av en återställning eller ominstallation. Med tiden blir Windows-installationer allt rörigare med uppdateringar och installationer, och har du uppdaterat till Windows 10 från en tidigare version kan du få tillbaka åtskilliga giga­byte med lagringsutrymme.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.