Har du en iPhone eller en Androidtelefon vet du kanske att du kan dra med fingret nedåt från skärmens över- eller nederkant för att komma åt inställningar, genvägar eller meddelanden från appar och tjänster? Något liknande finns faktiskt i Windows 10, och även här finns det både meddelanden från olika program och en rad genvägar till ofta använda inställningar och funktioner.

Microsoft har samlat allt detta i något som kallas för Åtgärdscenter, som finns lite i skymundan dolt bakom en ikon till höger i Meddelandefältet i Windows. Ett klick på den lilla pratbubblan där öppnar Åtgärdscenter.

Högst upp i Åtgärdscenter visas meddelanden från Windows och olika program som är installerade i datorn. Windows Säkerhet brukar frekvent tala om hur det står till med datorns skydd och Windows meddelar när det finns uppdateringar att installera.

Allt det är nog bra på sitt sätt, men mer intressant är de genvägsikoner som finns längst ner i Åtgärdscenter. Här finns det knappar som leder till olika smarta funktioner, som att till exempel aktivera flygplansläget, ta en skärmbild, välja hur bilden ska visas på en andra bildskärm och så vidare.

Snabbare sätt Det fina med de här knapparna är att man slipper leta efter inställningar i det mycket mer omfattande och krångliga inställningsfönstret eller i den gamla Kontrollpanelen som faktiskt finns kvar i Windows 10. Åtgärdscenter är också en snabbväg till inställningar som används när du ansluter nya enheter till datorn eller när du vill bestämma hur skrivbordet ska hanteras på en andra bildskärm. En viktig genväg här är Surfplatteläget som är bra att använda i en 2 i 1-dator som även fungerar som surfplatta. Windows ställs då om för att styras med pekfunktioner.

I vanliga fall finns det 12 eller 16 genvägar i Åtgärdscenter, beroende på typ av dator. Har datorn till exempel stöd för Bluetooth eller om det är en bärbar pc med batteri, anpassas inställningarna efter det. I en dator, till exempel en stationär pc, visas inte dessa knappar eftersom sådana funktioner saknas helt.

Datortillverkarna kan också lägga till egna funktioner här om de vill. Det kan till exempel handla om speciella energischeman som är anpassade efter en viss datormodell för att optimera batteritid och prestanda.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.