När du inte använder datorn kan du låsa Windows. På låsskärmen visas ett foto som har valts ut av Microsoft, vanligtvis ett foto som föreställer ett imponerande bergslandskap med en ryggsäck på gräset i förgrunden. Den standardbilden är absolut trevlig, men kan kanske bli aningen enformig i längden. Som tur är går det att byta foto och därmed också sätta en lite mer personlig prägel på datorn.

Det är dock få som tagit sig tid att lägga en ny bild på låsskärmen – eller ens vet att det är möjligt.

Lås datorn när du lämnar den

Först och främst behöver du en bild som du vill titta på. Eller flera bilder, för det går att få låsskärmen att visa ett bildspel som växlar mellan flera foton. Samla till exempel ihop dina bästa foton av barn och barnbarn i en mapp och visa dem på skärmen. Bland Windows alla inställningar för låsskärmen finns en meny med totalt tre alternativ: Windows Spotlight är Windows foto med bergslandskapet, medan Bilder är ett foto som du väljer.

Slutligen finns alternativet Bildspel som visar flera foton. Låsskärmen tjänar faktiskt också ett praktiskt syfte. Om du är ute på stan med datorn bör du låsa skärmen när du lämnar den. På så sätt ser du till att andra inte kommer åt datorn. Du låser snabbt skärmen genom att trycka på Windows-tangenten + L. Om du gör det till en vana varje gång du lämnar datorn får du både större säkerhet och inte minst mer nöje av dina egna vackra bilder.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.