År 1981 lanserade det sex år gamla IT-företaget Microsoft föregångaren till Windows: MS-DOS. Kanske har du någon gång stiftat bekantskap med det här enkla operativsystemet, där man istället för grafik, ikoner och muspekare skrev textkommandon på en svart bakgrund.

Windows fick fler verktyg

MS-DOS var banbrytande, eftersom det för första gången gjorde IBM:s nyutvecklade datorer användbara för vanliga köpare. Det var dock inte mycket mer än ett operativsystem som var avsett för programmering eller för att starta program som andra hade utvecklat, till exempel det på den tiden mycket populära programmet Norton Commander.

När Microsoft ett par år senare lanserade den första versionen av det grafiska operativsystemet Windows följde flera inbyggda program med. Det gick att göra beräkningar med den inbyggda kalkylatorn, organisera filer med Filhanteraren och skriva dokument i ordbehandlaren Write. Men både i Windows 1.0 och i de efterföljande versionerna av operativsystemet saknades det funktioner och program: Om du ville ha en bra ordbehandlare behövde du installera WordPerfect, eller köpa Paint Shop Pro om du inte nöjde dig med enkla Paint som följde med Windows.

Med tiden såg vi dock exempel på att Microsoft lade till funktioner som hade saknats i åtskilliga generationer av tidigare Windows-versioner. Det inkluderar grundläggande säkerhetsprogram som antivirus och brandvägg, som först på senare år har blivit en del av Windows. Samma sak med möjligheten att kunna läsa de allerstädes närvarande PDF:erna, som nu utan problem kan läsas i den inbyggda webbläsaren Edge.

Det saknas fortfarande funktioner

Trots att det går att hitta framsteg saknar vi fortfarande flera funktioner och program i Windows. Några av dem har Microsoft sagt ska komma i en framtida Windows-uppdatering, till exempel möjligheten att se hårddiskens filer i flikar i Utforskaren, medan införandet av andra saknade funktioner fortfarande är osäkert.

Gör Windows komplett

Tills Microsoft lyckas ge Windows de funktioner och möjligheter vi saknar kan du själv lägga till i alla fall nio användbara funktioner som fungerar i både Windows 10 och 11. Det går till exempel att visa innehållet i en fil i Utforskaren genom att trycka på mellanslag utan att öppna filen först.

Det är något som Mac-datorer har kunnat göra i årtionden. Du får också större kontroll över filerna på hårddisken med ett par nya verktyg, och funktioner blir mer tillgängliga när du till exempel vill justera volymen och ljusstyrkan på skärmen.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.