Microsoft proklamerade 2015 att Windows 10 skulle bli den sista versionen av det populära operativsystemet – i varje fall i traditionell form. I stället för att lansera helt nya versioner av Windows skulle Microsoft löpande uppdatera operativsystemet så att alla alltid skulle ha tillgång till den senaste versionen. Fem år senare håller de sig på den inslagna vägen: Den senaste versionen heter fortfarande Windows 10, men den är väldigt annorlunda än den som släpptes 2015.

Anledningen är att Microsoft två gånger varje år skickar ut nya stora funktionsuppdateringar till alla datorer med Windows 10, vilka förändrar och förbättrar operativsystemet. Somliga funktioner och program har försvunnit, medan andra har lagts till. Gamla trotjänare som Kontrollpanelen har ersatts med den nya inställningsmenyn medan klassiska program har uppdaterats och fått fler funktioner. En del av de inbyggda programmen har blivit appar som följer med automatiskt eller som hämtas från Microsoft Store. Det har både för- och nackdelar. Det är inte roligt att se bra program som Windows Movie Maker och Windows Live Mail försvinna och ersättas av något som är sämre, men samtidigt är det spännande med alla nya verktyg och funktioner som uppdateringarna introducerar.

Ett positivt exempel är Start-menyn som har uppdaterats flera gånger genom åren och har nu blivit mycket mer användbar än i någon tidigare version av Windows. Samma sak gäller Urklippshanteraren som nu för tiden kan klistra in en lång rad av urklippta och kopierade saker och inte bara den senaste.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.