Windows inbyggda verktyg Aktivitetshanteraren har varit en del av operativsystemet sedan tidernas begynnelse. Du har nog använt det många gånger, troligtvis mest för att avsluta ett program som låst sig och inte svarar oavsett hur mycket du klickar med musen.

Det är dock inte det enda som verktyget kan hjälpa dig med. Aktivitetshanteraren kan bland annat ge mycket bra information om datorn, allt från hur mycket minne och hur många procent av processorns beräkningskraft som olika program använder till datorns generella hälsa.

Gör datorn bättre gratis Trots att det finns ett pärlband med bra optimeringsprogram till Windows går det att använda Aktivitetshanteraren för att optimera datorn med dess inbyggda funktioner. Den är med andra ord även ett bra verktyg för att exempelvis få datorn att starta snabbare och för att hitta program som är väldigt resurskrävande eller ställer till med problem. Den kan också visa belastningen på hårddiskar och hur mycket grafikprocessorn arbetar.

Aktivitetshanteraren kan vid första ögonkastet kännas svår att få grepp om eftersom det vimlar med siffror och grafer huller om buller på skärmen. Det kan kännas skräckinjagande, vilket är olyckligt eftersom verktyget inte är farligt. Tvärtom kan Aktivitetshanteraren hjälpa dig, och faktiskt ganska effektivt, bara du vet hur den kan användas. Här ger vi dig fem stycken enkla men verksamma tips på hur du kan använda Aktivitetshanteraren för att göra din dator bättre, och det är både enkelt och helt gratis.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.