Det kan vara jobbigt att drabbas av virus på datorn, men om mobilen blir infekterad kan det bli helt katastrofalt. På våra mobiler finns bankuppgifter, alla våra kontakter, bilder och massor av privat information. Det är därför som det är så viktigt att se till att skadliga appar och ljusskygga individer inte får tillgång till mobilen.

Vi testade en handfull säkerhets-appar för Android. Googles populära operativsystem är mer öppet för app-utvecklare och därför också mer sårbart för angrepp från skadliga appar. Vi tog med Googles eget antivirusprogram i testet den här gången för att se hur det klarade sig i förhållande till de kommersiella apparna. Vi kan redan här avslöja att det inte gick bra. Antivirusfunktionen Google Play Protect finns inbyggd i appbutiken Play Butik på Android-mobiler.

Den undersöker alla appar som hämtas från app-butiken innan de installeras. Även appar som redan har installerats undersöks löpande och övervakas för att spåra misstänkt beteende. Detta utförs när du inte använder mobilen till något annat. Genom att öppna Play Butik, trycka på din profilbild och välja Play Protect kan du se när den senaste undersökningen av mobilen gjordes av verktyget. Testet av Play Protect avslöjade att Androids inbyggda antivirusfunktion bara lyckades stoppa lite under tre fjärdedelar av de hot som mobilen utsattes för.

Det är naturligtvis inte alls tillräckligt bra, och också anledningen till att det är en bra idé att ge Android-mobilen extra skydd från en av de fem antivirusapparna i testet.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.