Vi kan nästan garantera att det finns något för alla smaker och prisklasser bland mössen i det här stortestet. En bra datormus fungerar nästan som en förlängning av handen. När du helt glömmer att du sitter med handen på musen för att styra markören på skärmen har du hittat rätt mus för dig.

Sannolikheten att en mus av den kalibern medföljer i kartongen till den nya datorn är minimal. Antingen finns det inte någon mus alls så du tvingas använda en måttligt användbar pekplatta, eller så är det en simpel lågprismodell som ger värk i handleden om den används i mer än ett par timmar åt gången. Det kan kanske vara lite svårt att upptäcka att det har skett en enorm utveckling inom datormöss, för många av framstegen har gjorts under skalet.

Under de cirka 25 år som PC-tidningen testat allehanda datormöss har den dammsamlande, rullande kulan bytts ut mot sensorer som läser av underlaget under musen. Antalet knappar har dessutom utökats ordentligt och många möss har fått inbyggt ljus. Knapparnas funktioner och ljusets mönster kan ofta styras av musens eget inställningsprogram, så att det går att göra musen personlig.

Det senaste steget i utvecklingen är optiska kontakter inne i musen som använder ljus för att registrera musklick. Det gör det möjligt att klicka upp till tre gånger så snabbt om du klickar flera gånger i rad. Samtidigt innebär det att musen bör få längre livslängd, eftersom optiska kontakter enligt tillverkarna håller upp till 50 procent längre än de gamla kontakterna.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.