Under mina 30 år som pc-användare har jag aldrig ändrat det sätt som jag använder musen på. Visst, datormössen har fått fler knappar under åren, men jag har använt dem på samma sätt sedan jag vande mig vid rullhjulet. Jag har alltid vänsterklickat, högerklickat och rullat fram i dokument med mushjulet.

Även om jag i dag har en mus med många fler knappar, använder jag dem aldrig. De behövs inte. Nu har jag emellertid blivit inspirerad att använda musen på lite nya sätt, och mitt förnyade intresse för mitt kära pekdon kommer från programmet X-Mouse Button Control.

Programmet kan beskrivas som en inställningscentral för musen. Jag kan själv bestämma vad rullhjulet och varje knapp på musen ska användas till. Det går till exempel att använda rullhjulet för att zooma in eller ut i stället för att rulla uppåt/nedåt i ett program.

Flera av dessa inställningar är vettiga i många sammanhang, men kanske inte alltid. Därför är inställningarna individuella för varje enskilt program. Det som är smart i ett program, kanske inte fungerar alls i ett annat. Med X-Mouse bestämmer du själv hur musen ska fungera i just det program som du använder för stunden. När du startar ett annat program kan musen uppföra sig helt annorlunda.

Två fasta knappar Efter att ha experimenterat med X-Mouse Button Control ett tag har jag dragit en viktig lärdom: Ändra inte standardfunktionerna för att klicka med vänster och höger musknapp. Det blir oerhört förvirrande om dessa grundfunktioner plötsligt fungerar annorlunda i ett program. Vänster- och högerklicken sitter i ryggraden och att lära om dem är uteslutet. Dessutom blir det hopplöst att använda datorn utan dessa knappars vanliga funktioner.

Det är för övriga knappar som X-Mouse kommer till sin rätt. Visst krävs det tillvänjning, men programmet kan vara till stor hjälp när man väl har lärt sig det.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.