Man skulle kunna tro att det borde vara svårt att fortsätta utveckla något så enkelt som en datormus. Det är trots allt nästan 60 år sedan den första musen flyttades över en bordsskiva för att styra en liten markör på skärmen. De sex möss som vi har testat på den följande sidor är beviset på att det fortfarande händer spännande saker på musfronten. Mössen är inte längre beroende av långa och irriterande kablar, eftersom de kan ofta kopplas till datorn via både Bluetooth och sin egen lilla trådlösa adapter som trycks in i USB-porten och ger anslutning till musen direkt.

Den första prototypen av en datormus som konstruerades 1964 hade bara en knapp, men idag kan du få möss med dussintals knappar. En av mössen i vårt test har till och med en omkopplare, så att alla andra knappar kan tilldelas två funktioner. Det är också ett långt hopp från det tunga trächassit på den första prototypen till de allra lättaste mössen idag. Den lättaste musen i vårt test väger bara 59 gram och är utrustad med teflontassar, så den rör sig näst intill friktionsfritt över musmattan. Datormöss har blivit så avancerade att de har egna inställningsprogram för Windows.

Med dem kan du ändra vad som händer när du trycker på de olika knapparna, och på många möss kan du också ändra färg och mönster på LED-ljuset som flödar ut ur musen. Ofta kan samma program också styra inställningarna för samma företags tangentbord och andra tillbehör till datorn, så det är värt att överväga att köpa tangentbord och möss från samma tillverkare.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.