”Vilka hörlurar ska jag köpa?” Näst efter frågan om vilken ny mobil eller dator mina vänner och min familj bör köpa är det här frågan som jag får oftast. Det är något av en djungel att ge sig ut för att köpa nya hörlurar som ska vara din dagliga följeslagare när det gäller att lyssna på musik, poddsändningar, radio och mobilsamtal.

Rent allmänt finns det två frågor att fundera över och ta ställning till: Vad ska lurarna användas till och hur mycket får de kosta? Budgeten har en stor betydelse av flera orsaker, men gör särskilt stor skillnad när det gäller funktioner, material, konstruktionskvalitet och självklart ljudkvalitet. Är du ute efter ett par hörlurar som ska komplettera den exklusiva förstärkaren och hi-fianläggningen hemma handlar det om en helt annan prisklass än om du vill köpa ett par hörlurar för musik och poddsändningar när du sitter på bussen eller vill lyssna på ljudbok i soffan.

I den här guiden har vi hittat hörlurar där de flesta kan vara med och där priserna börjar på några hundralappar, medan det dyraste paret kostar runt 3 000 kronor. Vill du verkligen satsa på välljud kan du utan vidare problem hitta hörlurar för flera tusen kronor.

Vad ska de användas till?

När du väl har bestämt dig för hur mycket hörlurarna får kosta är det dags att börja fundera över vad de ska användas till. Det är nämligen avgörande för vilken typ av hörlurar du ska köpa. De kan i stort sett delas in i två kategorier: in-ear-lurar som sitter i örat och inte tar så mycket plats och over-ear-lurar som sitter utanpå örat och hålls ihop med en bygel. När du har klart för dig vad de ska användas till kan du börja undersöka utbudet. Här är exemplen i vår guide en bra utgångspunkt och rymmer några av de bästa köpen som du kan använda som referens.

Kanske är inga av dem exakt vad du letar efter. Därför är det alltid en bra idé att börja med att läsa recensioner och tester som du kan hitta på många platser på nätet, bland annat i Testzonen på pctidningen.se, men även på andra webbplatser. Det kan ge dig en bra indikation på om produkten är något för dig och vilka fördelar respektive nackdelar en produkt kan ha. Om du hittar något som verkar bra, prova i en butik först. Komforten är nämligen superviktig när det gäller hörlurar. Om de sitter dåligt lär du inte använda dem speciellt mycket.

Om lurarna däremot sitter perfekt är chansen mycket större att du kommer att använda dem, kanske till och med varje dag. Alla exemplen i den här guiden är trådlösa hörlurar. Anledningen är att dagens batterier, Bluetooth-teknik och anslutningar har blivit så bra och enkla att använda att vi tycker det helt enkelt är vettigt att köpa ett par trådlösa hörlurar. De kommer att behöva laddas, men det måste ju en mobil också. Att det inte finns någon kabel som trasslar in sig i jackan och väskan uppväger i hög grad nackdelarna. Om du inte kan vara utan kabel ska du självklart ta med det i din analys – eller köpa ett par lurar som fungerar både med och utan kabel. Det inkluderar bland annat modellerna Urbanista Miami och Sony WH-1000XM4, som du kan läsa mer om på de kommande sidorna.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.