När coronapandemin härjade och restriktionerna hindrade oss från att träffa varandra fysiskt, slog videochattjänsterna igenom på allvar. Nu har det blivit vardagsmat att hålla videomöten via tjänster som Skype, Zoom och Microsoft Teams när vi antingen ska hålla affärsmöten eller få lite social kontakt med släktingar och vänner som bor långt bort.

Men det finns ett stort problem med videosamtal: Dåligt ljud, och framför allt bakgrundsljud, kan göra det svårt att hålla samtal flytande. Hur många gånger har inte buller från grannens borrmaskin eller gäster på kaféet där polaren sitter stört samtalet?

Programmet tar bort allt brus

Det problemet löser programmet Krisp. Det kan nämligen analysera alla ljud som mikrofonen fångar upp och sedan filtrera bort bakgrundsljud. I praktiken innebär det att du till exempel kan föra ett samtal bredvid en skällande hund eller ett barn med högljudda leksaker utan att den eller de som sitter i andra änden kan höra något annat än din röst.

Det fungerar även tvärtom, så att bakgrundsljud från din samtalspartner tas bort. För att programmet ska kunna ta bort dessa störande bakgrundsljud från din sida väljer du bara vilken mikrofon programmet ska använda och klickar en gång på aktiveringsknappen. Då körs brusreduceringen i alla program och tjänster som du använder för att ringa videosamtal. På samma sätt kan du även ta bort bakgrundsljud från dem du pratar med genom att välja ljudkälla. Brusreduceringen är lika enkel att stänga av som den är att slå på och det kan vara en god idé att stänga av effekten om det inte finns något bakgrundsljud.

Gratisversionen av Krisp är nämligen begränsad till att ta bort bakgrundsljud från dina videosamtal en timme om dagen.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.