FM-radion håller på att bli föråldrad och istället måste vi vänja oss vid att lyssna på mer radio över internet. Det går redan nu att lyssna på radio från traditionella radiostationer över nätet, men idag är det podcasts som på allvar vinner mark, och det finns det goda skäl till.

Det går att lyssna på podcasts när som helst och innehållet är ofta mycket mer personligt och nischat än vanlig radio. Det finns alltså ofattbart många olika podcasts som erbjuder i stort sett allt du kan tänka dig. Oavsett om du är intresserad av skidskytte, Falklandskriget, gamla olösta mordhistorier eller indisk mat finns det ofta minst en podcasts som täcker området, antingen som längre serier eller enstaka sändningar. Oftast är det gratis att lyssna på podcasts.

En av anledningarna till podcastens stora segertåg kan ligga i att det är så förvånansvärt lätt att producera dem. Det behövs varken en dyr och avancerad ljudstudio eller flera års erfarenhet av att göra radioprogram för att göra en podcast. Om du bara har en bra idé, en mikrofon och en dator med rätt program installerade är det inte så svårt att göra en egen podcast om det du är intresserad av.

Spela in och publicera en podcast

I Fördelszonen kan du komma igång med att göra podcasts genom att hämta programmet Audacity. Det är det perfekta verktyget för att spela in alla typer av ljud – både ljudklipp som spelas upp på datorn och ljud från en mikrofon kopplad till datorn.

Audacity kan spela in i flera olika ljudspår vilket är en stor fördel vid podcast-produktion, så att du till exempel kan lägga in en intervju som spelats in vid ett tidigare tillfälle eller en jingle i projektet. Genom att spela in med flera ljudspår är det mycket lättare att hålla koll på inslagen. Audacity är dessutom ett utmärkt verktyg för att klippa och redigera inspelningarna, så att du kan vara säker på att ljudet är så bra det kan vara hela sändningen.

Klart att publicera

När sändningen är upptagen och färdigredigerad ska den delas med omvärlden, och det kan du göra via webbtjänsten Podbean. Den gör det enkelt att ladda upp och dela en podcast med andra.

Det är gratis att registrera sig som användare och så snart du har gett din podcast en titel och beskrivning kan den snabbt distribueras dit du vill ha den. Innehållet i sändningen bestämmer du naturligtvis själv och oavsett vad podcasten handlar om kan den både hittas genom att besöka Podbeans hemsida och genom att hämta en app som finns för både Android-mobiler och iPhone, så att vänner och familj enkelt kan lyssna på den.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.