Ljudet från en mobil eller surfplatta är sällan fantastiskt. Om du vill ha bra ljud måste du med andra ord använda externa högtalare. På följande sidorna testar vi sex Bluetooth-högtalare som kan ge ljudet ett markant kvalitetslyft. Några av dem har avancerade funktioner som kan styras med en app, så att du bland annat kan finjustera ljudet. Vi har främst fokuserat på ljudkvaliteten via den trådlösa Bluetoothanslutningen och låtit allting annat komma i andra hand.

Det är stora prisskillnader mellan högtalarna, men kvalitet går inte alltid hand i hand med pris. Den dyraste högtalaren i testet är till exempel inte den som har bäst ljud, plus att den har en märkvärdig och framför allt opraktisk design. Å andra sidan kan det höras på de billigaste högtalarna att man har behövt snåla på de komponenter som högtalarna är sammansatta av. Våran erfarenhet av Bluetooth-högtalare är att du normalt behöver spendera omkring 1 300 kronor eller mer för att få en högtalare som kan spela musik med bra ljudkvalitet och som samtidigt har en rejäl konstruktion.

Det är inte bara ljudkvaliteten som har förbättrats i Blueooth-högtalare de senaste åren; Det har också kommit fler bra funktioner. Vi gillar till exempel funktionen Fast Pair, som använder en särskilt strömsnål version av Bluetooth för att skapa en automatisk anslutning mellan mobilen och högtalaren. Du behöver egentligen bara trycka på ”ja” när en bild av högtalaren dyker upp på mobilen och du blir tillfrågad om du vill godkänna anslutningen – sedan är du redo att spela.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.