”Vad säger du? Det bryter upp en hel del ... Det hörs inte... Kan du försöka justera din mikrofon? Sitter du i en källare, ljudet är inte särskilt bra. Kan du prova att ringa upp igen?” Det kan vara både frustrerande och irriterande att delta i ett videosamtal där ljudet inte är särskilt bra, och du gång på gång måste upprepa dig så att personen i andra änden kan höra vad du säger.

Det är något som de flesta av oss förmodligen upplevt de senaste åren, då coronapandemin har gjort att vi använder videosamtal mycket mer än tidigare för att hålla kontakten med släkt, vänner och kollegor. Men en dålig mikrofon kan få luften att gå ur de flesta samtal, oavsett om det är chefen eller barnbarnen i andra änden. De flesta datorer är nämligen inte utrustade med speciellt bra mikrofoner. Dessutom är de inbyggda i datorns chassi, så om datorn står en meter eller ännu längre bort kan det vara svårt för mikrofonen att fånga upp din röst.

Och det är inte särskilt roligt att behöva böja sig ner för att prata till datorn eller lyfta upp den till munnen för att få ljudet att höras klart och tydligt.

Många fördelar med mobilen

En lösning på problemet är att köpa en extern mikrofon till datorn, så att ljudet blir kristallklart. Det kan dock kosta mycket pengar och faktum är att du redan har en bra mikrofon som kan användas för ändamålet: din mobil. Nu har vi på redaktionen letat upp ett nytt och fruktansvärt klurigt program som gör att du kan använda mikrofonen i mobilen istället för datorns inbyggda mikrofon. Programmet heter WO Mic och har ett flertal fördelar.

För det första är mikrofonen i mobilen förmodligen både nyare och bättre än mikrofonen i datorn. Därför blir det inte alls lika mycket störande bakgrundsljud, plus att ljudet blir djupare och mer naturtroget. För det andra är det enklare att placera mobilen nära munnen, så att ljudet inte behöver vandra så långt och riskera att bli urvattnat, lågt eller förvrängt. Bara det enkla faktum att mikrofonen kommer närmare kan göra all skillnad i världen när det kommer till ljudkvaliteten.

För att använda programmet behöver du installera det på både mobilen och datorn. Därefter måste programmet konfigureras, vilket tar mindre än en minut. Sedan är det bara att öppna programmet som du tänker använda för ditt videosamtal på datorn, som Skype eller Teams, och välja din nya mobilmikrofon i programmet. Det enda som krävs för att fungera är att både mobilen och datorn ligger på samma trådlösa nätverk. När du är klar med att använda mobilens mikrofon på datorn stänger du bara appen på mobilen. WO Mic kostar inget att använda vare sig på mobilen eller datorn, och fungerar oavsett om du har en Android-mobil eller en iPhone.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.