För en kort tid sedan behövde jag en nätverkskabel på fem meter för att ansluta min TV till en ny repeater för nätverket. Kablar är något man kan tycka att jag inte borde sakna. Jag har två fulla lådor hemma samt en bärkasse i ett skåp på kontoret fyllda till brädden med en mängd olika kablar, inklusive nätverkskablar.

Ändå hamnade jag hos en onlinebutik där jag investerade i en ny kabel till den nätta summan av 49 kronor. Varför då? Jo, för att mina kabellådor är så oorganiserade att när jag försöker hitta en specifik sorts kabel slutar det med att jag drar upp en sladdboll med en halvmeters diameter, full med trassliga kablar av olika slag.

Kablar från en svunnen tid

När min bättre hälft frågar mig varför jag har så många kablar som jag uppenbarligen inte behöver, är mitt givna svar att jag har haft drygt 30 år på mig att samla dem. Under de senaste 30 åren har det passerat ganska mycket elektronik, datorutrustning, tv-apparater och annan utrustning i mina olika hem. Varje gång jag har köpt ny utrustning medföljer nya kablar som passar en eller annan ny standard.

Standard som försvann

De flesta av mina kablar har jag inte haft användning för på minst tjugo år, men jag har ändå tänkt att om jag plötsligt skulle behöva en IDE-kabel för att ansluta en hårddisk från 1990-talet är det skönt att veta att den ligger i en av mina lådor.

Risken att det behovet kommer att uppstå blir dock allt mindre med tiden. Många kablar i samlingen kommer antingen från utrustning som jag inte längre har kvar, eller som passar föråldrade standarder som för länge sedan har ersatts av bättre alternativ. Så är det säkert med några av de kablar du har sparat också.

Du kan slänga kablarna

Det gäller sådant som uråldiga scartkablar till TV och videobandspelare, kablar till datorns gamla seriella RS232-port, de gamla breda skrivarkontakterna och diverse videokablar som S-video eller komposit, som en gång var det bästa som gick att få till exempelvis videokameror. Till detta kommer kablar som på ett eller annat sätt fortfarande kan användas med modern utrustning, som olika typer av nätverkskablar och USB-kablar.

Jag säger inte att du bara ska kasta alla sparade kablar i blindo. Om det verkligen är kablar du någon gång behöver är det inte miljövänligt att hela tiden köpa nytt istället för att återanvända det gamla. Incidenten när jag plötsligt inte hade en helt vanlig nätverkskabel fick mig att göra en grundlig städning bland mina egna kablar. Nu har mina två lådor och en bärkasse med kablar förvandlats till en mindre arkivlåda med kablar som fortfarande kan användas.

Borta är alla gamla scart-kablar, IDE-kablar, VGA-kablar och andra som jag med 100 procents säkerhet aldrig mer behöver. Jag har också dragit ner på min samling med nätverkskablar genom att slänga de mest gulnade och långsamma, men jag har behållit dem som lever upp till Cat 6 eller bättre. En stor fördel – utöver utrymmesbesparingen – är att det är slut på kabelhärvor stora som labradorvalpar. Nu har jag ordning på mina kablar och hittar det jag behöver. På nästa uppslag får du en översikt över femton olika kablar som kanske finns även i din kabelsamling.

De flesta av dem kan du lugnt göra dig av med. Kom bara ihåg att lämna in dem i rätt låda på återvinningsstationen.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.