Diskhanteringen i Windows har varit en fast del av operativsystemet så länge vi kan minnas. Men trots att verktyget alltid har varit en del av Windows kan Diskhantering ändå kännas främmande och kanske till och med en aning skrämmande: Det vimlar av avancerade begrepp som ”partitioner” och ”NTFS” i Windows Diskhantering.

Och är det inte i just Diskhantering som en lätt kan råka göra fel och utplåna enheter på datorn och göra den oanvändbar? Svaret på det sistnämnda är delvis ja, för du kan råka formatera en hel enhet så att alla data försvinner och det du gör kan få konsekvenser för hur operativsystemet fungerar. Det är dock viktigt att komma ihåg att sådana olyckor inte inträffar av sig själva. Om du vet vad du gör, kan du tryggt använda Diskhantering.

Ett enkelt verktyg

Windows diskhanteringsverktyg, som finns i Windows 10 och 11, är inte mer avancerat än de flesta andra av Windows inbyggda verktyg, och du behöver inte vara en expert för att kunna dra nytta av verktyget. I grund och botten ger det bara möjlighet att arbeta med datorns hårddisk samt olika enheter, och anpassa dem efter dina behov.

Du kan till exempel välja att dela upp en hårddisk i två enheter och använda den ena enheten enbart för foton eller program. Du kan också byta namn på en enhet eller tilldela den en ny enhetsbokstav, så att det blir lättare att skilja mellan enheterna. Det är även i Diskhantering som det går att upptäcka om det finns oanvänt (även kallat icke allokerat) diskutrymme och där du enkelt ser till att enheternas diskutrymme utnyttjas till fullo. Diskhantering ger dessutom en väldigt praktisk grafisk överblick över alla inbyggda och externa diskenheter, som hårddiskar och USB-minnen, som är anslutna till datorn.

När du ser Diskhantering för första gången kan det verka komplicerat, men det avancerade utseendet döljer alltså många spännande möjligheter att få ut ännu mer av datorn. Självklart visar vi dig steg för steg hur du kommer igång med verktyget på ett säkert sätt.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.