Externt lagringsutrymme för din dator har aldrig varit snabbare eller billigare än idag. Tyvärr behöver du välja mellan de två egenskaperna, för de snabba SSD-enheterna är ganska dyra medan de betydligt billigare hårddiskarna inte är särskilt snabba.

Den gammaldags hårddisken med roterande metallplattor är som en åldrande boxare som vägrar lägga sig ner, oavsett hur många smällar han får. Tekniken i hårddiskar är föråldrad med sin snurrande och sköra mekanik, men det finns inget som slår den gamla goda, mekaniska hårddisken när det handlar om pris.

Du kan helt enkelt få otroligt mycket mer plats för dina filer. I vår jämförelse på kommande sidor är den mest ekonomiska hårddisken nere på bara några tiotals öre per gigabyte. För oss som är tillräckligt gamla för att komma ihåg när en hårddisk med en kapacitet på en gigabyte kostade omkring 1 000 kronor är det priset lite svårt att greppa.

Trots att priserna på SSD-enheter hela tiden sjunker är det fortfarande en mycket dyrare lösning än hårddisken. Prognoser för priset per gigabyte för SSD respektive hårddiskar visar att SSD kommer att bli billigare än mekaniska hårddiskar under den sista halvan av detta årtionde, men som du ska se på testenheternas priser är vi långtifrån där ännu.

De två teknikernas olika fördelar innebär att de lämpar sig bäst för olika ändamål. Hårddisken är med sin stora kapacitet perfekt för att säkerhetskopiera alla dina viktiga filer, men den känsliga mekaniken mår bäst i en låda på skrivbordet. Den snabba och tåliga SSD:n är i gengäld perfekt för att ta med filer i fickan.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.