Många datorägare väljer att behålla hårddisken när den gamla datorn ska kasseras, eller kanske bara när de byter ut datorns hårddisk mot en större och snabbare modell.

Det kan finnas flera goda skäl till detta: För det första är det inte bra att riskera att främmande personer kan få tag i alla filer som ligger på den gamla hårddisken, och för det andra kan det ju vara så att du kanske behöver den gamla hårddisken någon gång i framtiden.

Om du – precis som jag – helt enkelt inte kan skiljas från gamla hårddiskar, som nu bara samlar damm på hyllan eller längst ner i en låda, finns det goda nyheter: Om du köper en docka kan hårddisken från din gamla dator användas som en ny extern hårddisk, och därmed kan din gamla utrustning fortfarande vara till glädje och nytta.

Den gamla hårddisken trycks bara på plats i hårddiskdockan, som sedan ansluts till datorn med en USB-kabel. På så sätt kan den fungera som en extern hårddisk till datorn.

Lätt sätt att få mer utrymme

När hårddiskdockan är ansluten till datorn visas de hårddiskar som är monterade i den som olika enheter i Utforskaren – precis som en vanlig extern hårddisk skulle göra. Du kan sedan enkelt spara filer eller till och med köra program på den nya (gamla) externa hårddisken. Det finns flera olika typer av hårddiskdockor och i likhet med så mycket annan utrustning är det stor skillnad på pris, funktioner och kvalitet. Vissa hårddiskdockor har flera ingångar så det går att montera fyra hårddiskar i en och samma dockningsstation, vilket gör att lagringsutrymmet kan ökas markant.

Du kan också få en hårddiskdocka med USB C-anslutning som överför stora filer mycket snabbare än en hårddiskdocka med USB-2-anslutning gör. Dessutom är det skillnad på vilka typer av hårddiskar dockan har plats för. Vissa har plats för hårddiskar med en storlek på både 2,5 och 3,5 tum, medan andra bara har plats för en av storlekarna. Det finns alltså en del att ta hänsyn till när du ska köpa en hårddiskdocka, men när du väl har fått tag i rätt modell kan du få stor glädje av dina gamla hårddiskar.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.