SSD-enheter har utan tvekan varit ett av de stora framstegen inom datorteknik de senaste åren. I det här testet har vi samlat ihop ett startfält med små, snabba SSD-enheter. Under testernas gång har vi emellanåt tappat greppet om hur små och lätta de är och hur snabbt de kan överföra data.

En SSD är ganska fantastisk jämfört med de mer klumpiga mekaniska hårddiskarna som de med tiden har ersatt. Idag har nästan alla nya datorer någon form av SSD som primär lagringsenhet där operativsystemet är installerat. SSD-enheter är både tysta och mycket snabbare än hårddiskar. Utvecklingen går framåt även bland de externa enheterna som ansluts till en USB-port.

SSD-enheter har fördelen att de är lättare och mindre, och att de tål mer om man skulle råka tappa en i golvet. SSD:er har faktiskt bara en stor nackdel jämfört med hårddiskar: De är dyrare. Priserna på de två teknikerna närmar sig långsamt varandra, men hårddiskar är fortfarande billigast. Om man jämför prisutvecklingen på hårddiskar och SSD:er kan man se att SSD:er kommer att bli den billigaste lösningen först i slutet av detta årtionde.

En extern SSD är otroligt enkel att använda. Allt du behöver göra är att ansluta den till en USB-port på datorn. Då dyker den upp i Utforskaren och du kan börja flytta över filer. Det är en bra idé att undersöka om det finns USB 3.2 Gen 2-portar på datorn. Om den bara har 1:a generationens USB 3.2-portar finns det ingen anledning att köpa en USB 3.2 Gen 2-enhet. Då kommer du ändå inte att kunna utnyttja hastigheten fullt ut.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.