Den mekaniska hårddisk som sitter i många datorer lever ett liv med våldsamma rörelser. En uppsättning mekaniska skivor roterar med 7 200 varv per minut, vilket blir svindlande 10 368 000 rotationer varje gång som datorn har varit igång i 24 timmar. När hårddisken fyller fem år har de troligtvis roterat miljardtals gånger, även om datorn inte brukar vara påslagen dygnet runt.

Alla mekaniska delar som slits och de fysiska rörelserna innebär att man brukar rekommendera att hårddisken byts ut efter 5–7 år för att inte riskera ett plötsligt haveri med dataförlust som följd.

Leta fel med HDDScan

Eftersom jag själv hade en komplett backup på allting på min privata hårddisk valde jag att låta den sitta kvar i datorn i åtta år, tills en undersökning med programmet HDDScan, som ligger i Fördelszonen, en dag avslöjade flera förstörda sektorer.

Då hade jag redan börjat uppleva en del problem med att läsa filer på hårddisken. Därför rekommenderar jag att du gör en skanning av datorns hårddisk med HDDScan, särskilt om den är mer än fem år gammal. Ofta visar det sig att den bör ersättas med en ny. Som kompensation för krånglet och kostnaderna för att byta ut hårddisken kan du ofta få mer utrymme till samma pris som den gamla hårddisken kostade.

En SSD har ofta längre livslängd

Många nyare datorer har istället för en hårddisk – eller i kombination med en hårddisk – en modern SSD som saknar rörliga delar. Dessa enheter håller i många fall längre än en hårddisk, men även här har utvecklingen gjort att du kan ersätta till eksempel en 120 GB SSD som börjar ta slut med en 500 GB SSD eller större utan att betala mer än när du köpte den med 120 GB.

Ofta innebär en ny SSD dessutom att Windows kommer att starta snabbare och kännas rappare att arbeta med än tidigare.

Windows måste inte ominstalleras

Vi kan dock inte rekommendera att du ersätter en inbyggd SSD med en hårddisk om SSD:n rymmer Windows och program. Det gör Windows långsammare, och det extra utrymmet är inte värt det. Då är det mycket bättre att investera i en rymligare SSD.

På adressen nedan kan du se hur du tar reda på vilken typ av lagringsenhet som redan sitter i datorn om du är osäker på den saken. Oavsett om du uppgraderar en hårddisk eller en SSD till en modell med mer utrymme, högre hastighet och längre livslängd, betyder det som tur är inte att du måste börja om från början med att installera Windows och alla program. Med programmet Macrium Reflect, som vi har lagt in i Fördelszonen, skapas en exakt klon av den befintliga hårddisken till den nya hårddisken eller SSD:n som du kan fortsätta arbeta med direkt.

www.pctidningen.se/ssdharddisk

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.