Det har aldrig varit lättare att hitta rätt med bilen. Det spelar i stort sett ingen roll var i världen man befinner sig, med en mobiltelefon och en bra kartapp är det en smal sak att hitta bästa vägen till ett resmål. Apparna håller koll på det aktuella trafikläget och kan hitta alternativa rutter om det uppstår hinder på vägen.

Vi har jämfört fyra välkända kartappar för Android och iOS och det är lätt att inse varför de små gps:erna som var så populära vid millennieskiftet har förpassats till byrålådor världen över. Mobiltelefonen är ju alltid ansluten till internet och den kontinuerliga data­insamlingen gör det svårt för dedikerade gps-enheter att konkurrera med kartapparna. Med det sagt hänger några av företagen från gps:ernas glansdagar kvar och har tagit med sig erfarenheterna från den tiden till sina appar av i dag.

Våra tester visar emellertid att det är svårt att ta upp kampen med Google, som formligen har proppat Google Maps full med funktioner. Den innehåller kartor men också satellitbilder, bilder på gatunivå runt hela världen och mängder med information om sevärdheter och mycket annat.

Även om Google klarar sig fint på nästan samtliga områden är det inte säkert att det är den bästa lösningen för dig. Funktionen för att spara större kartor lokalt haltar haltar dock något, en funktion som andra kartappar klarar bättre och är värdefull om resan går utanför trygga Europa, där det numera råder samma mobiltaxa överallt.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.