Har skärmen blivit trist att titta på och dålig på att återge färger? Eller har den lite problem med ljusstyrkan? Då hjälper det med stor sannolikhet att kalibrera skärmen.

Att kalibrera skärmen innebär att justera färgåtergivningen, kontrastförhållandet och styrkan på ljuset för att få bättre färger och skarpare textbild på skärmen. För vissa människor spelar det ingen större roll om skärmen inte återger färgerna perfekt, men om du till exempel arbetar med fotoredigering är det viktigt att både färg och kontrast är mitt i prick.

Om inte så riskerar du att bilderna blir antingen för mörka eller för ljusa, att det dyker upp mystiska färgfläckar på motivet eller att bilderna blir fula när du skriver ut dem. Det är med andra ord viktigt att du kalibrerar skärmen och ställer in den korrekt, så att färger och kontraster återges precis som de var till exempel när du tog bilden med en kamera. På så sätt slipper du lägga ner tid på att efterbehandla foton i blindo och kanske till och med få fel resultat, eftersom färgerna du har skruvat upp bara passar den felaktiga skärmen du sitter vid.

Hämta Calibrize

Vi har hittat lösningen för dig. Hämta programmet Calibrize utan kostnad i Fördelszonen och som namnet antyder är det gjort för att kalibrera skärmar. Programmet är enkel att använda, eftersom du guidas genom tre enkla steg. På bara några minuter har du en skärm med skarpa och korrekta färger.

Vi kan inte visa i tryck hur resultatet kommer att ut på just din skärm, för det är helt upp till dig. I gengäld visar vi hur du utför kalibreringen, så att du kan få en mer levande skärm med en näst intill perfekt bild. Men vi börjar med att förklara några av de ord och formuleringar som används för att justera datorskärmar.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.