Minidatorer är en spännande och kanske lite bortglömd datorkategori. De fyra datorerna i det här testet är inte bärbara i traditionell mening, även om de är så små att de går ner i vilken väska som helst. De har däremot många likheter med stationära datorer. De är till exempel enkla att uppgradera och de har oftast ett bra urval av portar.

Alla de fyra datorerna är utformade för att kunna användas på lite mer ovanliga ställen. Några av dem kan till exempel monteras på bildskärmens baksida för att på så sätt döljas. Den lilla outsidern Raspberry Pi 400 är i stället inbyggd i ett tangentbord.

Det handlar med andra ord inte om datorer som tar plats på skrivbordet eller som man har med sig i soffan framför tv:n eller i sängen.

Vi har använt var och en av datorerna i vårt dagliga arbete och det är faktiskt sällan som vi har märkt av några begränsningar jämfört med hur arbetet fungerar med våra vanliga stationära och bärbara datorer. Så länge man inte räknar med att kunna redigera video i 4K-upplösning eller spela de senaste datorspelen kommer de fyra datorerna sannolikt att täcka in alla behov.

Det mest intressanta med dessa minidatorer är dock att de kan användas på lite mer ovanliga sätt. De får till exempel lätt plats i en tv-möbel som mediacenter kopplad till tv:n för filmer och bilder. Just i detta sammanhang passar datorerna ovanligt bra eftersom de är tysta och diskreta. Monteras de bakom en skärm kan man få en smidig dator för exempelvis köket.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.