Jag var överlycklig när jag tog hem min nya, begagnade dator efter att ha hämtat den några kilometer från mitt hem. Allt eftersom dagarna gick förvandlades dock glädjen allt mer till frustration. Först verkade det som att datorns styrplatta blev allt svårare att klicka på.

Trots att jag formaterade datorn och uppdaterade samtliga drivrutiner förblev den långsam. Detta trots att det var en relativt kraftfull bärbar dator från Razer som borde vara riktigt snabb. Till slut bestämde jag mig för att undersöka datorn mer noggrant.

Det visade sig att batteriet hade börjat svälla. Batteriet tryckte från datorns insida mot tangentbordet och styrplattan, vilket gjorde att datorn blev svår att använda. Dessutom visade det sig att även hårddisken hade fel som gjorde att datorn gick långsamt, och bara en ny SSD-enhet kunde lösa det problemet. Lyckligtvis var säljaren av datorn lätt att prata med och vi kunde komma fram till en rimlig överenskommelse om problemen. Men det är inte säkert att du har samma tur.

Därför är väldigt det viktigt att se sig för noga när man investerar i en begagnad dator. Det går att spara mycket pengar om du köper en dator som har några år på nacken i stället för en ny från affären, men bara om du gör ditt jobb noga och kontrollerar att allt fungerar som det ska.

Använda olika verktyg

I den här artikeln kommer vi att guida dig genom alla de punkter och områden som är betydelsefulla när man tar sig an jobbet att bedöma om en dator är i gott och välvårdat skick. Det inkluderar allt från att leta efter repor på webbkamerans lins till att köra diagnostik på datorns batteri.

Vissa verktyg måste installeras på den dator du vill köpa, medan andra verktyg redan ingår i Windows. I den här artikeln visar vi dig alla verktyg du behöver.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.