När jag gick in på en stor elektronikkedjas webbplats för den här artikeln och klickade på menyalternativet ”bärbara datorer” fick jag upp inte mindre än 301 datorer som var till salu just nu. Ett helt oöverskådligt och överväldigande antal. Föreställ dig en hylla framför dig med fler än 300 datorer att välja mellan.

Det är lite av en djungel. Det blir inte mindre förvirrande av att det inte verkar vara någon större skillnad mellan de flesta datorerna bortsett från priset och en lång rad tekniska termer som kan vara väldigt svåra att förstå. Vad är skillnaden mellan Intel i5 och i7, och vad betyder det att processorn är en 10:e eller 11:e generationens processor – påverkar det strömförbrukningen eller prestandan?

Så när släkt och vänner som är på jakt efter en ny dator ber mig om råd, svarar jag alltid med motfrågan “vad ska du använda datorn till?”. Det är inte alltid en särskilt enkel fråga att besvara, men den är viktig.

Vad behöver jag egentligen?

För vad du ska köpa beror mycket på vilka behov du har. Redigerar du video? Är du ute efter lång batteritid? Behöver du ofta ta med dig datorn? Skriver du mycket? Kommer du att titta på många filmer? Ska du bara ha den för mejl och bankärenden? Vad datorn ska användas till är avgörande för vilken modell du ska köpa.

Därför har vi delat upp den här köpguiden i en rad olika scenarier som förhoppningsvis passar in på dig som läsare – om du är på jakt efter en billig dator som bara ska användas till mejl och Netflix och inte får kosta mer än 4 000 kronor, eller om du vill satsa fullt ut och ha en dator som kan klara alla uppgifter som du utsätter den för, och förhoppningsvis kommer att hålla i många år.

Genom att läsa om dessa scenarier och de datorer som uppfyller de olika behoven får du förhoppningsvis en bättre uppfattning om vad du behöver tänka på när du köper en ny dator.

Hitta rätt i djungeln

När du kan ställa och besvara dessa frågor blir de 301 datorer du ställs inför plötsligt mycket lättare att förstå. Först och främst för att vi i den här köpguiden hjälper dig att förstå de begrepp och tekniska detaljer som är viktiga när du ska köpa en ny dator, oavsett om det handlar om processor, grafikkort, operativsystem, arbetsminne eller skärmtyp.

Men lika mycket för att du snabbt kan rensa bort en hel massa datorer som inte passar dina behov och därför inte längre är intressanta. Så 300 datorer kan plötsligt bli tre datorer i stället – och det är mycket enklare att hantera.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.