Datorns hårddisk innehåller extrem finmekanik som normalt fungerar utan att vi tänker speciellt mycket på det. Miljontals små databitar skrivs till hårddisken en vanlig arbetsdag vid datorn, och en ungefär lika stor mängd data läses från den igen. Med tanke på detta är det kanske inte så konstigt att det ibland kan uppstå problem.

Det gör det säkert även på din hårddisk någon gång. Problemen uppstår oavsett om det handlar om en traditionell mekanisk hårddisk eller om du har valt att gå över till en nyare och snabbare SSDdisk. Det är helt enkelt en naturlig konsekvens av att tiden går och hårddisken utsätts för slitage. De är en förbrukningsvara, helt enkelt Frågan är bara hur du upptäcker att hårddisken har problem.

Här är det en ganska brokig och spretig bild som målas upp. Tecknen kan vara väldigt olika, vilket du kommer att upptäcka när du läser den lista med symtom som vi har samlat ihop här till höger.

Två specialverktyg

Stöter du på dessa symtom bör du använda Windows superverktyg för att lösa hårddiskproblem. Med tanke på förutsättningarna är det i sig ett mirakel att det ens kan finnas verktyg som kan reparera en defekt hårddisk, men det finns två som Microsoft står bakom. Den ena heter sfc /scannow och handlar om att reparera systemfiler.

Windows alla systemfiler ligger utspridda över hårddisken, och ett fel i bara en av dem kan resultera i irriterande felmeddelanden och arbetsuppgifter som datorn helt enkelt inte lyckas genomföra. Verktyget sfc /scannow tar alla systemfiler och återskapar dem från en backup. Det innebär att eventuella skadade systemfiler på hårddisken kommer att ersättas av en fungerande kopia. Verktyget körs från Windows kommandotolk.

Hårda och mjuka fel

Det andra verktyget kallas ”Check Disk” eller bara ”Felsökning”. Här hanterar verktyget inte bara de filer som ligger på hårddisken, utan även själva hårddisken. Förenklat finns det två typer av fel på hårddiskens många sektorer: ”Mjuka” fel på hårddiskens sektorer uppstår om data skrivs fel till hårddisken, och de kan repareras med Felsökning/Check Disk, som finns inbyggd i Utforskaren i Windows. De ”hårda” felen är mekaniska, och dessa klarar tyvärr inte Check Disk av att reparera.

Om det verktyget tvingas ge upp kan du räkna med att behöva köpa en ny hårddisk. På det hela taget är det bra om du tar väl hand om hårddisken. Utan hårddisk, ingen dator. Gör hellre backup en gång för mycket än en gång för lite. Då står du inte med en defekt hårddisk där filerna inte kan räddas om du får problem.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.