Jag har en sju år gammal bärbar dator från HP som jag använder som reservdator. Den kostade inte så mycket på sin tid, men har egentligen fungerat bra.

På en punkt har den dock inte mycket att skryta med: Den största svagheten med den gamla datorn är nämligen uppstarten. Mitt tålamod sätts på hårt prov, eftersom det tar allt längre tid att få datorn arbetsklar.

I praktiken har det resulterat i att jag bara använder den här gamla datorn i absoluta nödfall. När jag väl använder den vet jag att jag kommer att bli irriterad långt innan jag kommer fram till skrivbordet. När jag väl är klar med starten fungerar datorn däremot ganska bra. Det går utmärkt att använda den för att till exempel surfa på nätet och spela upp video.

Problemet är att den ändå inte används eftersom jag inte står ut med att vänta. En effektiv lösning skulle utan tvekan vara att installera en ny SSD-enhet eller extra arbetsminne, men faktum är att problemet kan lösas helt gratis med en rad praktiska åtgärder.

Överraskande lösningar

I den här artikeln bestämde jag mig för att undersöka vad som kan göras för att få en snabbare uppstart. Jag kände redan till en del goda råd och mina kollegor på redaktionen hade också tips att bjuda på. Dessutom har jag sökt vitt och brett på nätet efter förslag som man normalt inte alls förknippar med uppstarten av Windows.

På förhand hade jag ingen aning om dessa åtgärder skulle ha någon effekt alls. På min gamla dator uppmätte jag först en uppstartstid på 2 minuter och 38 sekunder. Därefter genomförde jag ändringarna en efter en, och mätte löpande den nya uppstartstiden för att se exakt vilken effekt varje enskild ändring hade.

Det var långt ifrån alla tips jag testade som fungerade på min dator. Det är tydligen så att resultaten kan variera mycket från dator till dator. Jag provade också några knep som visade sig ha en direkt negativ effekt. Till exempel ledde en så kallad diskrensning till att starten blev 20 sekunder långsammare!

Det kan vi absolut inte rekommendera om ditt mål är en snabbare uppstart. En annan gammal klassiker, defragmentering av datorns hårddisk, hade för övrigt absolut ingen effekt alls trots att defragmentering i teorin borde hjälpa på äldre datorer som min.

Totalt hittade jag åtta olika förbättringar, stora som små, som jag går igenom grundligt på följande sidor. I varje avsnitt av artikeln kan du se tidsbesparingen i sekunder. Du kan alltså följa med i hur jag gick från en uppstartstid på 2 minuter och 38 sekunder till bara 1 minut och 3 sekunder.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.