Från det ögonblick då du startar Windows och tills datorn stängs av, sparas ganska mycket information om dig. Faktum är att i stort sett allt du gör på datorn på ett eller annat sätt registreras och sparas på datorn eller på nätet. Syftet med journalföringen är att få Windows och webbläsaren att starta och köra snabbare nästa gång du sätter dig vid datorn, så att det blir lättare att börja och att fortsätta jobba.

Det verkar smart att datorn håller koll på vad du har gjort. Information om ditt beteende är dock trots allt ofta av privat karaktär, och eftersom det finns lagrat på datorn innebär det i praktiken att även andra personer kan få tillgång till den. Om den här privata informationen hamnar i fel händer kan det lätt bli katastrofalt. Oavsett om det handlar om kriminella eller bara en oskyldig familjemedlem är det en obehaglig tanke att andra kan följa vad du gör, läsa dina dokument och se dina foton.

Därför rekommenderar vi programmet PrivaZer, som kan radera de spår du lämnar efter dig på datorn.

Mycket privat information

Det räcker inte att bara värna om sitt privatliv enbart på nätet. Du måste vara försiktig även i Windows, och det kan PrivaZer hjälpa till med. Det kan radera alla spår efter dig och dina privata data på datorn, och det handlar inte om småsaker. Det finns till exempel en historik över vilka dokument du har läst eller arbetat med samt vad de innehåller, miniatyrer av raderade foton, en lista över vilka externa enheter som har varit anslutna samt vilka hemsidor du har besökt.

Det är bara några av alla de personuppgifter som lagras på datorn och som kan tas bort helt med PrivaZer. Utforskaren kan bland annat visa vilka mappar du brukar använda, och därför är det lätt att räkna ut var man ska leta efter viktiga filer. Även om du har försökt gömma Word-dokument på datorn är de inte svåra att hitta. Privata dokument som till exempel kan innehålla ditt personnummer sparas och visas också i listan över senast använda dokument, och den listan kan alla som har tillgång till datorn enkelt se. Med bara några få klick kan webbläsarhistoriken avslöja vilka hemsidor du har besökt.

Om du har fyllt i din adress eller ditt telefonnummer i webbläsaren kan även den informationen finnas på datorn. Om du förlorar datorn, delar den med andra eller kanske använder en offentlig dator på exempelvis ett bibliotek, kan viktig och känslig kunskap om dig lätt hamna i orätta händer. Om en person med onda avsikter lägger beslag på datorn kan det med andra ord vara enkelt att få tillgång till ditt personnummer eller dina betalningsuppgifter, för att sedan stjäla direkt från ditt bankkonto eller använda din identitet för andra kriminella aktiviteter.

Andra gånger är hemligheterna bättre gömda, men det betyder inte att informationen är skyddad då en IT-expert kan få tag på den med rätt verktyg. Men PrivaZer raderar allt – även de gömda spåren.

Radera alla spår

Oavsett om det handlar om dolda miniatyrer av raderade foton djupt inne i systemet eller om den inte lika dolda listan över senast använda dokument, kan PrivaZer se till att obehöriga inte lyckas komma över den informationen. Du kan på sätt och vis göra dig osynlig på datorn. Med några musklick PrivaZer köra en sökning i hela operativsystemet och sedan radera allt från spår av tidigare program och raderade filer till historiken i dina webbläsare och tillfälliga filer i Windows.

Dessutom har PrivaZer en funktion som gör det möjligt att radera filer fullständigt genom att radera och sedan skriva över filer som tas bort med slumpmässig och meningslös data. På så sätt ser du till att filerna aldrig kan återställas – inte ens av programvara som är skapad för att återställa filer. PrivaZer raderar alla spår efter dina aktiviteter på datorn, och programmet kostar inte ett dugg. Hämta bara PrivaZer i Fördelszonen och installera programmet. Sedan kan du känna dig trygg i vetskapen om att du inte längre lämnar några spår efter dig på datorn.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.