Om du vill ha så mycket dator för pengarna som möjligt brukar vi säga att du inte köper den allra snabbaste och senaste tekniken, där priset ofta skruvats upp lite extra bara för att det är nyast och snabbast. Men tänk om man kunde vara helt likgiltig inför priset och bara vill ha en dator som är byggd av de absolut bästa komponenterna man kan få tag på?

Då skulle den nog likna något i stil med MEG Aegis Ti5 från datortillverkaren MSI. Datorns specifikationer liknar nästan något från en datorkatalog från framtiden. Processorn är en Core i9 från Intels 12:e generation, kabelnätverket överför 2,5 gigabit/sekund istället för 1 gigabit som brukar vara det vanliga, och trådlösa nätverket är den nya Wi-Fi 6E-standarden.

Även grafikkortet är i en klass för sig. Det är Nvidias GeForce RTX 3090 som i sig utgör ungefär en tredjedel av datorns pris. Några av de grafiktester som pressade grafikkortets beräkningskraft till det yttersta bara flimrade på skärmen. Skärmen som vi hade anslutit till datorn hann inte ta emot strömmen av bilder. Under ett av testerna av grafikkortet nådde det över 700 bilder per sekund – även kallat fps.

Snabbast i alla kategorier

Datorn var tveklöst den snabbaste vi har testat i samtliga testkategorier. Grafikkortet var till och med så snabbt att det hamnade bland de två procent snabbaste som någonsin har testats globalt med vårt testprogram PassMark PerformanceTest. Inte nog med det, både processorn och inbyggda SSD:n låg inom den snabbaste procenten av alla testade. De snabba komponenterna märktes tydligt när vi började använda datorn med Windows 11 och några nya spel.

Den höga prestandan var nämligen inte bara märkbar i de krävande spelen som nu äntligen kunde köras i allra högsta upplösning med alla grafiska detaljer påslagna. Pretandan gjorde också stor skillnad vid vanligt arbete i Windows. Det kom som en stor överraskning hur mycket snabbare webbsidor visades i Google Chrome. Man skulle kunna tro att inläsningen främst beror på internetanslutningen, men på samma uppkoppling till nätet som våra arbetsdatorer använde, var MEG Aegis Ti5 betydligt snabbare på att visa innehållstunga framsidor från olika nyhetsmedier.

Det var när vi startade det nya skjutspelet Call of Duty Vanguard som grafikkortet kavlade upp skjortärmarna och det kunde höras! Datorns fläktar fick det att låta som om det gick en lätt vind genom lokalen och vi var tvungna att sätta på oss hörlurar för att kunna koncentrera oss på spelets scenerier från andra världskriget. Prislappen på MEG Aegis Ti5 kan avskräcker de flesta, men om det är något vi har lärt oss av de senaste decenniernas utveckling så är det att dagens superteknologi är morgondagens helgerbjudande nere i datorbutiken. Vi ser redan fram emot det.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.