Den inbyggda hjälpen i Windows har förbättrats avsevärt på senare tid och får nu vår absoluta rekommendation. Om du inte ens visste att det finns en inbyggd hjälpfunktion i Windows är det helt förståeligt. Det kan bero på en av två saker. Du har aldrig behövt den.

Eller så har du använt den och blev så besviken att du har förträngt upplevelsen. Det senare är inte alls särskilt osannolikt, eftersom hjälpen i Windows traditionellt har varit av sådan kvalitet att det kan diskuteras om den faktiskt har varit till någon hjälp eller mest varit ett hinder.

Sparsam hjälp

Med risk för att låta som en gnällspik ska jag nu kortfattat sammanfatta mina erfarenheter av hjälpfunktionen i Windows som den såg ut för ett par år sedan. Då och då klickade jag på olika hjälplänkar i Windows, och jag hoppades innerligt att det just den här gången skulle finnas något som var användbart i andra änden. Innan jag visste ordet av öppnade min webbläsare en Microsoft-hjälpwebbplats. Alltid i Edge, förstås. Nio gånger av tio var webbplatsen på engelska och hjälptexterna var så kortfattade att de ofta inte var till någon hjälp alls.

Det var till råga på allt inte särskilt ovanligt att länken till webbplatsen inte ens fungerade, med resultatet att jag hamnade på en felsida. Låter det bekant? Då har du säkert också provat hjälpfunktionen, som tack och lov har blivit användbar.

En ny positiv upplevelse

Nu har Microsoft lagt till ett helt nytt hjälpverktyg i både Windows 10 och 11. Det heter Få hjälp och skiljer sig radikalt från det gamla. För det första försöker verktyget lösa dina problem direkt i Windows. Det är bara i en del ganska sällsynta fall som du kan bli omdirigerad till webbläsaren och webben. För det andra innehåller verktyget faktiska program som kan hjälpa till att reparera Windows; en slags felsökningsguide som fungerar lysande. För det tredje är verktyget på välskriven svenska.

Få hjälp fungerar i princip likadant oavsett om du använder Windows 10 eller 11. De användbara förslagen du får från verktyget varierar emellertid beroende på vilket operativsystem du använder och andra specifika egenskaper hos just din dator. På de följande sidorna i artikeln visar vi hur verktyget fungerar.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.