Om du har bytt dator några gånger under årens lopp känner du säkert igen symptomen som får dig att börja fundera på om det inte börjar bli dags att köpa en ny dator igen. Batteritiden har försämrats avsevärt, vilket gör att du alltid måste vara nära ett eluttag, Windows och applikationer svarar långsamt, och det finns nästan inte något utrymme kvar alls för dina filer på hårddisken. Detta är typiska svagheter som så småningom kommer att drabba alla datorer i takt med att Windows och de installerade programmen kräver mer av komponenterna.

Dessutom kommer batteriet i datorn långsamt att dö, cell för cell, tills du inte längre kan använda datorn utan att ha strömförsörjningen ansluten. Det behöver däremot inte betyda att du måste köpa en ny dator. Tvärtom finns det ett bra alternativ som gör att du kan skjuta upp investeringen några år.

Tre avgörande delar i datorn

Istället för att återvinna datorn och ersätta den med en ny, kan du byta ut de delar av datorn som främst bidrar till att den känns gammal och trög. Det finns tre huvudkomponenter som vanligtvis har blivit föråldrade och därför erbjuder det bästa utbytesvärdet – batteriet, arbetsminnet och hårddisken eller SSD:n. Alla dessa tre komponenterna är sådana som du enkelt kan byta ut själv. Det är däremot inte säkert att du behöver byta ut alla delarna på en gång. Batteriet kanske är bra, men det tar fruktansvärt lång tid att starta Windows.

I så fall kan du nöja dig med att uppgradera arbetsminnet eller eventuellt byta SSD eller hårddisk. Eller vice versa. På en bärbar dator kan du inte byta ut lika många enskilda delar som på en stationär dator, men du kan vanligtvis byta ut minne, lagring och batteri. Med tiden har priserna på dessa tre komponenter sjunkit ganska mycket, så det kommer nästan garanterat att bli betydligt billigare än att behöva investera i en ny dator. Det sammanlagda priset för den här livsförlängande behandlingen beror bland annat på hur mycket arbetsminne och lagringskapacitet du vill ha, om du behöver byta ut alla tre komponenterna, och inte minst vilken typ av batteri som sitter i datorn.

Ju fler celler som är inbyggda i batteriet, desto dyrare kommer det att bli. Du kan själv räkna på det när du tar reda på vilka delar som finns i din dator, och när det kommer till bytet av komponenterna behöver du bara följa våra guider.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.