Är du beredd att kasta in din gamla Windows 10-dator i garderoben när Microsoft släpper de sista säkerhetsuppdateringarna för operativsystemet 2025 - eller kanske till och med skicka den direkt till elektronikskroten när du inser att den har slutfört den allra sista uppgiften åt dig?

Stort slöseri med resurser

Du är inte ensam. En ny rapport från analysföretaget Canalys uppskattar att 240 miljoner Windows 10-datorer i världen kan komma att förvandlas till teknikskrot eftersom de inte kan köra Windows 11, och det inte längre kommer att släppas några fler av de kritiska säkerhetsuppdateringarna till Windows 10. Microsoft är inte ensamma om sitt beslut att förvandla bra datorer till skräp. Löpande under de kommande åren kommer det inte heller att finnas några nya uppdateringar till en stor mängd Mac-datorer i takt med att Apple fasar ut stödet för datorer med en processor från Intel.

Med andra ord kan konsekvenserna för miljön och användarnas plånböcker bli ännu större än Canalys prognos. Som väldigt många andra äger jag ett par datorer där det inte är möjligt att installera Windows 11 och som av den anledningen inte är säkra att använda efter 2025. Det är dock inte något fel på deras komponenter, så för några månader sedan började jag leta efter ett alternativ till Windows.

Du behöver inte Windows

Om du som jag gillar att ha program installerade på datorn är någon form av Linux-version ett mer självklart val än att använda ChromeOS, som vi nyligen presenterade här i tidningen. För mig är Ubuntu det bästa Linuxsystemet eftersom det får säkerhetsuppdateringar i fem år innan du kan behöva installera en nyare version av Ubuntu, samt att operativsystemet helt enkelt är visuellt tilltalande och lätt att lära sig använda. En av mina äldre datorer är en utmärkt Samsung ATIV Book 9 från 2012, som köptes med Windows 8 för att sedan uppgraderas till Windows 10.

Att installera Ubuntu på den här tolv år gamla maskinen gick helt problemfritt, och själva systemet körs mycket bättre och lättare än Windows. Det installerade Ubuntu-operativsystemet tar bara upp 11,4 gigabyte hårddiskutrymme trots att det har ett inbyggt kontorspaket, så det krävs inte någon stor lagringskapacitet på datorn. Det riktigt stora eldprovet i det här experiment var att installera program och min skrivare i Ubuntu, och även det gick fullständigt smärtfritt. Den här processen har nu förlängt livslängden på min gamla fina dator med minst fem år.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.