Det kan vara trassligt att ta reda på vad det egentligen är som gör datorn onödigt långsam och vad det är som gör att den inte utnyttjar all sin kraft. Det brukar bero på att datorns komponenter, som hårddisk, processor och arbetsminne, inte utnyttjas optimalt. Det kan låta som ett komplicerat problem att lösa, och det var det också en gång i tiden när man var tvungen att mixtra med de djupaste inställningarna i Windows eller fysiskt plocka bort olika hårdvarukomponenter för att antingen reparera eller byta ut dem.

Men så trassligt är det lyckligtvis inte längre. Nuförtiden är det mycket enklare att finjustera datorn så att den presterar på topp. Du behöver inte ens vara Windows-expert eller mixtra med datorns komponenter – du kan klara det själv på några minuter med tre program.

Tre enkla program

Det första programmet är SSD Fresh, som i princip snabbar upp din lagringsenhet. SSD-enheter kan bara klara ett stort men begränsat antal överskrivningar innan de dör, men det finns funktioner i Windows som ständigt skriver information till enheten. Programmet SSD Fresh inaktiverar dessa funktioner för att förlänga SSD-enhetens livslängd och göra datorn snabbare på att läsa från enheten.

Det andra programmet heter Full Throttle Override, och det ser till att datorns processor används optimalt. Med programmet kan du ge processorn en form av laglig doping och själv prioritera exakt vad processorn ska använda sin kraft till. Om du till exempel ska redigera video kan du med hjälp av Full Throttle Override få datorn att lägga all sin kraft för att köra det väldigt resurskrävande redigeringsprogrammet så det arbetar bättre på datorn. Till slut behöver du använda Wise Memory Optimiser för att rensa upp i datorns arbetsminne – även kallat RAM eller RAM-minne – och göra datorn snabbare. Det är datorns arbetsminne som gör det möjligt att köra program och processer, men det finns tyvärr bara en begränsad mängd arbetsminne i en dator.

Om det körs fler program än det finns utrymme för i minnet kommer datorn att bli långsam. Med Wise Memory Optimiser kan du rensa upp i minnet och och på så sätt ge datorn mer utrymme och kraft att kunna arbeta. Du kan hämta alla program från vår webbplats och de kostar dig ingenting. Naturligtvis visar vi hur du använder dem på rätt sätt, och överlag är de lätta att komma igång med.

Totalt tar det inte mycket mer än 15 minuter att få din dator redo att prestera på sin maximala nivå.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.